El contenido de esta página web esta dirigido a personas mayores de 18 años.

 
 
Entrar, soy mayor de edad           Salir, soy menor de edad
Cerrar ventana  

Publicar una respuesta


Tu nombre:
Escribe tu mensaje:
La reforma de la llei del tabac tindrà majoria política i social
La reforma de la llei del tabac tindrà majoria política i social
 
 
 
 
Foros >> Noticias de actualidad >> La reforma de la llei del tabac tindrà...

La reforma de la llei del tabac tindrà majoria política i social

Tema iniciado por SOM.NIT (13:50 09/04/2009).
 

  • El PSOE creu que la norma ha quedat obsoleta i CiU està disposada a recolzar-ne l'enduriment

  • La UGT vol que s'implantin canvis que acabin amb la discriminació dels empleats d'hostaleria


ANTONIO M. YAGÜE

MADRID

Quan el ministre de Sanitat, Bernat Soria, es decideixi a reformar la llei del tabac no li faltarà suport parlamentari. El seu propi grup polític, el PSOE, ha acollit amb entusiasme la idea del científic transformat en polític d'endurir la norma durant aquesta legislatura, mentre que els parlamentaris de CiU ja s'han mostrat disposats a brindar-hi els seus vots. Almenys per crear una norma semblant a la que s'aplica a Portugal, que prohibeix fumar en bars i restaurants de menys de 100 metres quadrats i en els més grans que no tinguin zones ben separades per a fumadors.

La llei antitabac té poc més de tres anys de vida i s'incompleix sistemàticament en el gruix de les autonomies governades pel PP a causa de les seves llacunes. Els experts coincideixen també que la possibilitat que dóna la norma als bars petits d'escollir ha acabat produint l'efecte pervers que en gairebé tots es permet fumar.

Per Alberto Fidalgo, portaveu en temes sanitaris del grup parlamentari socialista, la llei s'ha quedat obsoleta al no garantir realment el dret a no respirar fum, "a la salut en definitiva", dels no fumadors, moltes vegades nens, i del milió d'empleats de l'hostaleria. "Hi ha consens científic sobre els perjudicis del tabaquisme passiu i la necessitat del nou canvi legal. Crec que serà irrebatible", va defensar Fidalgo.CONSENS

El diputat d'Ourense, metge de professió com Soria, va assegurar que el seu grup farà els esforços necessaris per aconseguir el consens social i polític. La reforma té, segons les enquestes, el suport de més del 80% de la població, però "a l'afectar molta gent en la seva vida diària --adverteix Fidalgo-- és important que es faci amb el màxim consens perquè la llei sigui efectiva".

Per aconseguir la majoria parlamentària, el PSOE en té prou obtenint set vots més. Les últimes rebolcades sofertes pel Govern al Congrés fan necessari que abans de posar en marxa qualsevol projecte de llei, el Govern es plantegi amb quins suports podrà comptar. En aquest cas amb els 10 diputats de CiU en tindria de sobres. La portaveu d'aquest grup en qüestions sanitàries, Conxita Tarruella, és partidària de donar suport a una modificació que serveixi "per protegir una mica més la salut dels ciutadans i acabar amb la discriminació dels treballadors de l'hostaleria".

Tarruella, infermera de professió, és personalment partidària del veto total al tabac, però com a diputada és més prudent. La postura de mínims del seu grup seria la se-

güent: "A dintre dels llocs tancats, sigui quina sigui la seva extensió, o els fumadors estan totalment separats o no es fuma", resumeix en una fórmula que s'acostaria a la portuguesa. "Estem disposats a donar suport i a parlar. El nostre grup no serà un problema per fer la norma més restrictiva", va prometre la diputada de CiU.

Però al Govern tampoc li faltarà el suport de l'esquerra. ICV i ERC també creuen que és necessària una norma més restrictiva. És més, és molt possible que un dels factors que decideixin l'Executiu a llançar- se per aquest camí sigui la necessitat de comptar amb temes que galvanitzin la gran majoria de la societat i tornin a deixar aïllat el PP com un partit conservador que s'oposa a la modernització, com passa amb la llei de l'avortament.

El PP segueix amb la mateixa estratègia d'oposició a tot el que siguin restriccions a fumar. El seu portaveu parlamentari, Mario Mingo, va anunciar que el seu grup no recolzarà la reforma, ja que s'ha demostrat que les prohibicions no són efectives en el consum en el terreny de les drogues i de la salut. "Les mesures restrictives estan bé com estan. Hi ha locals on no es fuma. A tots els llocs de treball hi ha alguna incomoditat", va justificar.CONTRADICCIÓ FLAGRANT

El PP es trobarà tan sol que perdrà fins i tot aliats conjunturals, com els sindicats, que en la llei de l'any 2006 van coincidir amb algun dels seus postulats. La UGT, que va defensar l'existència d'espais per a fumadors a tots els centres de treball, també considera ara necessària la reforma per fer una llei que posi fi a la contradicció que suposa que els treballadors del sector de l'oci no puguin fumar, sota sanció, i en canvi es vegin obligats a inhalar fum dels clients.

Almudena Fontecha, secretària confederal per a la Igualtat, va denunciar que les escletxes de l'actual llei han propiciat que les autonomies treguin normatives que han permès una aplicació més flexible. "La filosofia de la llei va quedar dinamitada pel desenvolupament normatiu. Madrid n'és l'exemple més clar ", va lamentar. 

 
 
Mensaje enviado por olgggaa
Enviado a las 16:28 del 02/10/2009
 
si no volen que la gent fumi perquè no el proiveixen directament? al govern li van molt b els impostos del tabac axi que mai es proivira. estic farta de que ens diguin que ho fan per la nostre salud i total només es interes economic... o llibertat total o proibició, no esta be jugar axi amb el tema.

Mensaje enviado por Anton Uró
Enviado a las 15:13 del 09/10/2009
 
Home olgggaa, jo no crec que la solució sigui la prohibició. Prohibir, normalment no solucona res. Cal educar, i regular. Amb una bona eduació serem més responsables, i amb una bona regulació, les persones irresponsables no perjudicaran a la resta.
No vol dir que estigui a favor de la llei Anti-tabac, però si estic en contra de la prohibició (en general).
 
 

Acceso

E-Mail:
Contraseña:
Has perdido la contraseña?
Quieres registrarte?