parallax background

Salut sexual


Per què és important la salut sexual?

La sexualitat forma part de cada ésser humà des que naixem, ja que en néixer ja tenim (o se'ns assigna) un sexe. La salut sexual és el benestar que aconseguim respecte a aquest sexe i la nostra manera de viure'l. Sense salut sexual no podem arribar a una satisfacció plena. No es refereix només als genitals o a les pràctiques sexuals, sinó a conèixer-se, acceptar-se i viure l'eròtica amb satisfacció. Té a veure amb el cos, l'autoestima, les relacions afectiu-sexuals, viure una vida amb bons tractes, etc.

Com puc millorar la meva salut sexual?

Tenir una bona comunicació en la parella perquè la qualitat de la relació millori. En el sexe és important que escoltis el teu cos i comuniquis a la teva parella si el que fa t’està agradant o no.

En el sexe no hi ha cap meta més enllà del plaer. Gaudeix del procés sense presses ni pressions, estigues oberta a l’experiència, sense jutjar-te a tu ni a l’altre, comunicant assertivament els teus desitjos, límits i necessitats.

El bon sexe es cuina a foc lent i amb l’atenció plena, així que no vagis directe al gra. Centrat en les sensacions corporals i l’estimulació que et proporciona tot el cos, cada carícia i cada petó. No et centris només en els genitals, podem rebre i donar plaer sexual a través de tot el nostre cos, com per exemple el coll, els llavis, orelles, la part interior de la cuixa... Estimular únicament i principalment els genitals, o fer-ho abans que l’excitació sigui prou gran pot fer la trobada avorrida.

Per a tenir bona salut sexual necessitem tenir parella i fills?

No necessàriament. La salut sexual es refereix al nostre benestar com a persones sexuades (és a dir, el nostre sexe és ser home, dona, etc.). Hi ha persones felices sense parella ni fills. També es pot aconseguir satisfacció sexual i vitalitat amb projectes de vida molt diversos, l'important és la llibertat d'elecció.

Relacions sanes

Les relacions saludables són aquelles relacions entre dues o més persones caracteritzades per tenir uns forts valors de respecte mutu, sinceritat, confiança i comunicació positiva.

Sempre haurem d’evitar rebre o tenir conductes tòxiques, com poden ser, control, dependència, faltes de respecte, intimidació, violència psicològica, sexual o física.

Factors que debiliten la salut sexual

  • Autoestima: Quan algun membre de la relació té una baixa autoestima pot resultar negatiu. A causa d’aquesta situació en poden deriva problemes que creïn una crisis sexual.
  • Ansietat: Quan algú està preocupat en excés pel seu funcionament en les relacions sexuals això pot provocar un efecte reboti, fent que es perdi interès per aquestes. La por de fallar genera un fort nivell d'ansietat
  • Problemes de parella: Problemes propis de relació com poden ser discussions, problemes econòmics, etc. Poden causar problemes en l’àmbit sexual.
  • Antecedents: Males experiències passades poden afectar de forma directa a les nostres relacions.
  • Estrès: Viure en estrès constant afectarà negativament a les nostres relacions ja que l’estrès no permet estar centrat en la relació.
  • Infeccions de transmissió sexual (ITS) i Malalties de transmissió sexual (MTS): Les infeccions i les malalties de transmissió sexual són dues fases diferents, les malalties de transmissió sexual són quan les infeccions es converteixen en malaltia i, per tant, necessiten un tractament diferent.
parallax background

Posa a prova els teus coneixements sobre drogues i prevenció amb la nostra ruleta.

T'hi apuntes?

Jugar a la ruleta